L: Rutilus rutilus
İ: Rosch
A: Plötze
F: Gardon

Vücut yanlardan hafifçe basık olup, iri pullarla örtülüdür. Ağız terminal konumlu ve nispeten küçüktür.
Gözleri iridir. Gözlerinin iris tabakası daima kırmızı renkli olduğundan bu balığa “Kızılgöz balığı” denilmektedir.
Renk sırtta yeşilimtırak gridir. Yan taraflar ve karın bölgesi ise genellikle gümüş beyazıdır. Sırt ve kuyruk yüzgeç hariç diğerlerinin uç kısımları portakal kırmızısı renktedir.
Boyları ortalama 20 – 30 cm, ortalama ağırlıkları ise 150 – 250 gr; maksimum boy ise 45 cm, maksimum ağırlık ise 24 kg’dır.
AV YASAĞI:
Adana, Antalya, Aydın, Denizli, Gaziantep, Hatay, İzmir, Kilis, Manisa, Mersin, Muğla ve Osmaniye il sınırları içerisinde kalan bütün sularda 1 Mart - 1 Haziran tarihleri arasında,  Afyon, Aksaray, Amasya, Ankara, Balıkesir, Bartın, Bilecik, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Düzce, Edirne, Eskişehir, Isparta, İstanbul, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Nevşehir, Niğde, Sakarya, Tekirdağ, Uşak, Yalova ve Zonguldak il sınırları içerisinde kalan bütün sularda 15 Mart - 15 Haziran tarihleri arasında, Adıyaman, Artvin, Batman, Bingöl, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Kahramanmaraş, Kayseri, Malatya, Mardin, Ordu, Rize, Samsun, Siirt, Sinop,  Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat, Trabzon, Tunceli ve Yozgat il sınırları içerisinde kalan bütün sularda 1 Nisan - 1 Temmuz tarihleri arasında, Ağrı, Ardahan, Bayburt, Bitlis, Erzurum, Hakkâri, Iğdır, Kars, Muş, Van il sınırları içerisinde kalan bütün sularda 15 Mayıs - 15 Ağustos tarihleri arasında, sazangillerin avcılığı yasaktır
ÜREME DÖNEMİ:
2 – 3 yaşında eşeysel olgunluğa ulaşan bu balıkların üreme dönemi Mayıs – Haziran aylarını kapsar. Özellikle bu dönemde erkek bireylerin baş, burun ve sırt bölgelerinde tüberküller oluşur. Daha az belirgin olarak aynı durum dişilerde de görülebilir. Bitkili, sığ, durgun sulara yumurtalarını bırakırlar.

 

TÜKETİM ŞEKLİ:
Etleri kılçıklı olduğundan ülkemizde pek tutulmayan bu balıkların insan besini açısından ekonomik bir değeri yoktur. Genelde sportif avcılıkta olta yemi olarak kullanılırlar.