L: Blicca bjoerkna
İ: White Bream
A: Güster
F: Breme Bordeliere

 

Vücut yanlardan iyice yassılaşmış ve gayet yüksek yapılı, her tarafı iri ve sağlam pullarla örtülüdür. Baş boyu vücut yüksekliğinden çok küçüktür. Burun kısmı yuvarlak, ağız uçta ve küçüktür.
Dış görünüş açısından Çapak (Abramis brama) balığına benzerse de sırt yüzgecinde 8 yumuşak ışın bulunması, anal yüzgeç kaidesinin daha kısa olması, göğüs ve karın yüzgeçlerinin kırmızı rengi ile ondan ayrılır.
Vücudun genel rengi sırtta esmer gri, yanlar esmer beyaz, karın tarafı ise gümüşi beyazdır. Göğüs ve karın yüzgeçleri kırmızı veya portakal renginde, diğerleri renksizdir.
Ortalama uzunluk 16 – 20 cm, maksimum uzunluk 35 cm; ortalama ağırlık 200 – 300 gr, maksimum ağırlık ise 1,2 kg’dır.
 AV YASAĞI:
Adana, Antalya, Aydın, Denizli, Gaziantep, Hatay, İzmir, Kilis, Manisa, Mersin, Muğla ve Osmaniye il sınırları içerisinde kalan bütün sularda 1 Mart - 1 Haziran tarihleri arasında,  Afyon, Aksaray, Amasya, Ankara, Balıkesir, Bartın, Bilecik, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Düzce, Edirne, Eskişehir, Isparta, İstanbul, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Nevşehir, Niğde, Sakarya, Tekirdağ, Uşak, Yalova ve Zonguldak il sınırları içerisinde kalan bütün sularda 15 Mart - 15 Haziran tarihleri arasında, Adıyaman, Artvin, Batman, Bingöl, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Kahramanmaraş, Kayseri, Malatya, Mardin, Ordu, Rize, Samsun, Siirt, Sinop,  Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat, Trabzon, Tunceli ve Yozgat il sınırları içerisinde kalan bütün sularda 1 Nisan - 1 Temmuz tarihleri arasında, Ağrı, Ardahan, Bayburt, Bitlis, Erzurum, Hakkâri, Iğdır, Kars, Muş, Van il sınırları içerisinde kalan bütün sularda 15 Mayıs - 15 Ağustos tarihleri arasında, sazangillerin avcılığı yasaktır.
ÜREME DÖNEMİ:
3 – 4 yaşında eşeysel olgunluğa ulaşır. Üreme dönemi ise Mayıs – Temmuz aylarını kapsar. Ortalama yumurta verimliliği 80.000 adettir.

TÜKETİM ŞEKLİ:
Eti pek lezzetli değildir. Bu nedenle ülkemizde tüketimi sınırlıdır. Diğer ülkelerde ise taze, tuzlu ve isli şekilde yenmektedir.