Y: Ak Balık, Beyaz Balık
L: Aspius aspius
İ: Asp
A: Rapfen
F: Aspe

Vücudu uzun, yan taraflarından oldukça yassılaşmıştır. Ağzı terminal olup büyüktür. Alt çene daha uzun olup üst çenenin yarığına geçmektedir. Başı yan taraflarından yassılaşmış olup; başın yüksekliği başın genişliğinden fazladır.
Vücudun yanları gümüş gibi parlaktır. Sırt ve kuyruk yüzgeçlerinin kenarları siyahımsı kurşuni, diğer tarafları kırmızıdır.
Boyları 40-80 cm,, maksimum uzunluk 120 cm’dir. Ağırlıkları ise 12 kg kadar olur.

AV YASAĞI:
Adana, Antalya, Aydın, Denizli, Gaziantep, Hatay, İzmir, Kilis, Manisa, Mersin, Muğla ve Osmaniye il sınırları içerisinde kalan bütün sularda 1 Mart - 1 Haziran tarihleri arasında,  Afyon, Aksaray, Amasya, Ankara, Balıkesir, Bartın, Bilecik, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Düzce, Edirne, Eskişehir, Isparta, İstanbul, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Nevşehir, Niğde, Sakarya, Tekirdağ, Uşak, Yalova ve Zonguldak il sınırları içerisinde kalan bütün sularda 15 Mart - 15 Haziran tarihleri arasında, Adıyaman, Artvin, Batman, Bingöl, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Kahramanmaraş, Kayseri, Malatya, Mardin, Ordu, Rize, Samsun, Siirt, Sinop,  Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat, Trabzon, Tunceli ve Yozgat il sınırları içerisinde kalan bütün sularda 1 Nisan - 1 Temmuz tarihleri arasında, Ağrı, Ardahan, Bayburt, Bitlis, Erzurum, Hakkâri, Iğdır, Kars, Muş, Van il sınırları içerisinde kalan bütün sularda 15 Mayıs - 15 Ağustos tarihleri arasında, sazangillerin avcılığı yasaktır.
ÜREME DÖNEMİ:
Eşeysel olgunluğa 4 – 5 yaşında ulaşır. Üreme dönemi Nisan – Haziran aylarını kapsar. Dişiler yumurtalarını akarsuların zeminindeki taşlar ve çakıllar üzerine bırakır. Genellikle her bir dişi balık 500.000 kadar yumurta verebilir.
TÜKETİM ŞEKLİ:
Ülkemizde Sakarya Havzası, Porsuk Çayı, Sapanca Gölü, Çıldır Gölü ve Kura Nehrinden bilinmektedir. Eti lezzetli olduğu için yöre halkı tarafından tüketilmekte, bu nedenle de ekonomik önem taşımaktadır.